CADCollege logo
Persbericht: Boek Inventor 2012 (26-09-11)

Leerboek- en naslagwek Inventor 2012

Het complete studie- en naslagwerk voor elke CAD-tekenaar
Auteur: ir. R. Boeklagen

Nijmegen, 26 september 2012
Uit handen van de bekende Nederlandse auteur Ir. Ronald Boeklagen heeft TEC/CADCollege haar nieuwste jaargang van de serie ‘Inventor, Computer Ondersteunend Ontwerpen’ uitgegeven. Dit jaar zijn belangrijke aanvullingen opgenomen in het boek die betrekking hebben op de nieuwe mogelijkheden van Inventor 2012, zoals speciale hoofdstukken over kunststoffen en Inventor Fusion. Maar ook onderwerpen als styles en templates, Vault, skeletmodeleren, iLogic, adaptiviteit en plaats-, maat- en vormvarianten worden ook onder de loep genomen.


Het boek Inventor 2012 wordt getypeerd door haar gebruiksgemak. Het boek is geschreven in een toegankelijke stijl, waarbij de auteur veel gebruik maakt van voorbeelden en illustraties. Stap voor stap leert u alle onderwerpen. De teksten zijn bovendien van Nederlandse oorsprong. Het boek hanteert dan ook Nederlandse tekennormen. Ook bevat dit gebonden boek werktuigbouwkundige achtergrondinformatie en handige tips. Een echte aanrader voor de beginnende en (ver)gevorderde Inventor gebruiker.

Voor beginners en gevorderde gebruikers

De beginnende gebruiker van Inventor kan goed met het boek uit de voeten door de sterke combinatie van theorie, geleide instructie en oefeningen. Het boek bevat zeer veel afbeeldingen en met kleine stapjes wordt u degelijk op weg geholpen. Alle basisfuncties die een werktuigbouwkundig ontwerper gebruikt, worden uitgebreid behandeld zoals: frames, plaatwerk, lassen en schroefverbindingen. Er zijn ook speciale hoofdstukken over kunststoffen en over Inventor Fusion. Dit is de uitbreiding die gebruikt wordt voor vrije vormen.
Een expert in werktuigbouwkundig ontwerpen zal Inventor ook als een zeer nuttig naslagwerk ervaren. Gevorderde onderwerpen waaronder styles en templates, Vault, skeletmodeleren, iLogic, adaptiviteit en plaats-, maat- en vormvarianten worden ook onder de loep genomen. Specialistische zaken als sterkteberekeningen, parameterstudies en optimalisatie vindt u ook terug.

Topdown-ontwerpmethodiek

Het bijzondere van Inventor is, dat het gericht is op de functie van het ontwerp en niet, zoals bij de Solid Modelers van de eerste generatie, op het modelleren alleen. Zo schetst u met Inventor een aantal hartlijnen en verandert u deze schets met een druk op de knop naar een frame, een stangenmechaniek of een constructie van plaatwerk. De uitwerking naar uitslagen, zaag- of snijtekeningen wordt door het programma gedaan. Veel vergelijkbare programma's bieden alleen functionaliteit om een ruimtelijk model op te bouwen. Deze Topdown-ontwerpmethodiek van Inventor is door het hele boek verwerkt. U vindt de verschillende modelleringstechnieken terug bij hoofdstukken over kunststoffen, frames, plaatwerk en in de meer algemene hoofdstukken.

Modellerings- en ontwerptechnieken

Inventor ondersteunt niet alleen de modelleringstechnieken van het variantenontwerpen en het skeletontwerpen, maar ook hulpmiddelen die gebruikt kunnen worden om methodisch het beste ontwerp te vinden. Zo kunt u met de Design Accelerator snel een mechaniek van tandwielen, lagers en assen opzetten en deze daarna weer snel omzetten naar een stangenmechaniek. U kunt een ontwerp doorrekenen en via een parameterstudie optimaliseren. Het methodisch ontwerpen, de Design Accelerator, Content Center, Eindige elementenmethode en optimalisatietechnieken worden allemaal in het boek behandeld.

Online ondersteuning

Bijzonder aan opleidingsinstituut TEC / CAD College is de online support die het de gebruikers van haar Inventor- en AutoCADboeken biedt. Boeklagen legt uit: “we willen graag Inventor-tekenaars helpen met het wegwijs worden in de technisch tekenwereld. Daarom bieden we tientallen instructiefilmpjes aan die oefeningen uit het boek demonstreren. Verder zijn er heel veel subroutines voor het aanpassen gratis te downloaden en kan de gebruiker de opgedane kennis toetsen via de CADCollege Tools. De website is immens populair. Vooral beginnende gebruikers geven aan dat de online tools de ideale ondersteuning zijn voor zelfstudie.


Toonaangevend

In Nederland en België kan TEC / CAD College gezien worden als een autoriteit op het gebied van Inventor en AutoCAD. Het opleidingsinstituut verzorgt al sinds 1988 de leerboeken voor de tekenprogramma’s. De auteur van de boeken is ingenieur Ronald Boeklagen die bij TEC in Nijmegen tekenaars en constructeurs opleidt in Inventor en AutoCAD. Naast gewone cursussen begeleidt en doceert Boeklagen ook HBO-opleidingen. Hij ontving de Autodesk award voor de “Best ATC Instructor” van de Benelux.

‘Inventor 2012, Computer Ondersteund Ontwerpen’, ir. R. Boeklagen, ISBN 978-90-72487-74-2.

Het boek is opgebouwd uit negen delen en bevat in totaal 1680 pagina’s. Het hoofdstuk Inventor in Vogelvlucht en Projecten beslaat uit 90 pagina's, Schets 160, 3D Vorm met oa Inventor Fusion 340, 2D Tekening 140, Samenstellingen 270, Plaatwerk 160, Ontwerpen met oa iLogic 255, Eindige Elementen berekeningen 155 en Inventor Studio, Vault en de Installatie beslaat 100 pagina’s.
U kunt het boek rechtstreeks bestellen bij TEC, telefoon: 024 356 56 77 of via internet www.cadcollege.nl/boeken. Het boek is ook in de boekhandel verkrijgbaar. Luxe uitvoering: gebonden uitgave met leeslint, prijs: €59,50.