CADCollege logo
menu    inhoud        print    contact     cursuskalender    

Cursus AutoCAD en VB.NET Basis

Leer hoe u uw AutoCAD programma aanpast aan de specifieke taken van uw bedrijf met de cursus AutoCAD & VB.NET.  De door u op maat gemaakte programma's maken volledige tekeningen of genereren stuklijsten en offertes uit een bestaande tekening. U kunt uren werk terugbrengen naar minuten door kleine programma's te schrijven in AutoCAD. U “kneedt” AutoCAD tot een perfect hulpmiddel voor uw eigen toepassingen. Iedereen kan daarmee tijd winnen. Bovendien gebruikt u alles wat u leert over Visual Basic bij vrijwel elk ander programma (denk aan Inventor, of Revit). U maakt niet alleen aanpassingen met VB.NET maar ook zelfstandig draaiende programma's.

Cursusgegevens

Doelgroep AutoCAD gebruiker, minimaal MBO niveau, affiniteit met computers
Voorkennis minimaal 6 maanden praktische AutoCAD ervaring
Duur 4 dagen
Plaats CAD-leslokalen, Nijmegen
Lesmateriaal Nederlandstalig hand- en leerboek AutoCAD & VB.NET
Docent Ronald Boeklagen
Certificaat Autodesk Authorised Training Centre (ATC), wereldwijd erkend
Data en prijs
Aanmelden

Wat kunt u met VB.NET

Programma’s maken complete tekeningen of genereren data uit een tekening. Er is niet zo snel een beperking op te geven van wat u kunt bereiken met AutoCAD. Bekijk de volgende projecten om te zien hoe cursisten van TEC / CAD College hun werktijd hebben verkort met het maken van eigen programma's. Klik op de plaatje in de linker kolom van het volgende venster: Examenprojecten

U leert

 • Inleiding object-georienteerd programmeren met VB
 • Inleiding in Visual Studio
 • Windows formulieren
 • AutoCAD Dialoogboxen en Palettes
 • AutoCAD objectenmodel
 • Tekenen met Visual Basic
 • Veranderen met VB
 • Invoer vanuit AutoCAD
 • Koppeling met Excel en Acces

U kunt na de cursus

Na afloop van de cursus AutoCAD & VB.NET Basis heeft u de kennis en vaardigheden om AutoCAD aan te passen met kleine functies. U kunt programma’s maken die u werk uit handen zullen nemen.

Leerboek AutoCAD 2017 & VB.NET

Leerboek AutoCAD 2017 en VB.NET Voor deze cursus is een apart leerboek gemaakt. ISBN 978 94 92250 11 7. Dit boek bestaat uit 288 bladzijde puur en alleen over AutoCAD en VB.NET. Dit leerboek behandelt stap voor stap de grondbeginselen van het programmeren met .NET tot en met de geavanceerde technieken als het werken met Xdata in een AutoCAD tekening.

Het boek wordt ondersteund met filmpjes en code op internet. De code uit het boek kunt u downloaden en vormt een toolbox die u kunt gebruiken bij veel van uw toekomstige projecten.

Inhoudsopgave:

Tip

AutoCAD heeft een winkel voor AutoCAD plugins, zoals Apple deze heeft opgezet voor de iPhone. Als u een .NET programma schrijft voor AutoCAD, dan heeft u deze verkopen op deze appstore.

Vervolgcursus

De cursus AutoCAD & VB.NET Gevorderd sluit exact aan bij deze cursus.

VB.NET, Lisp, VBA

U kunt AutoCAD op drie manieren aanpassen.

 • .NET (dot Net) waaronder VB.Net
 • VBA
 • AutoLisp

De afkorting dot Net staat voor het moderne .NET framework. Daarmee is vrijwel ieder Windows programma's worden gemaakt. VB staat voor Visual Basic. Dat is de makkelijkst aan te leren taal binnen het .Net framework. In het verleden werd ook AutoLISP gebruikt in plaats van VBA of VB.NET. De  verschillen staan hieronder opgenoemd:

Ontwikkeltijd: AutoLISP is een programmeertaal die ontwikkeld is eind jaren zeventig. De hulpmiddelen om een LISP-programma te maken zijn verouderd. Visual Basic is een moderne programmeertaal met hulpmiddelen die het ontwikkelen zeer snel maken. Voor kleine programma's zult u niet veel verschil merken in ontwikkeltijd, maar vooral grotere programma's met meerdere dialoogboxen zijn vele malen sneller gemaakt met VB dan met AutoLISP. Bij kleine programma´s is AutoLisp sneller.

Kennismanagement: Alles wat u leert over Visual Basic kunt u gebruiken voor vrijwel elk ander programma, omdat de meeste programma's zoals Word, Excel, Acces en zelfs Corel Draw met Visual Basic samenwerken. Een investering in kennis in Visual Basic maakt u klaar voor de toekomst. Na de cursus kunt u ook kleine programma's maken die totaal los staan van AutoCAD.

Oude programma's: Er zit ook een voordeel aan AutoLISP. Omdat AutoLISP zo lang al bestaat zijn er veel oude  hulpmiddelen op Internet te verkrijgen die gemaakt zijn in AutoLISP. U kunt deze dus alleen aanpassen als u daar zelf kennis van heeft.

VBA of VB.NET: Autodesk gaat VBA meer en meer vervangen door VB.NET. De taal verandert niet, maar de ontwikkelomgeving van VB.NET is exacter, uitgebreider en veiliger dan VBA. Voor de ontwikkelomgeving Visual Studio heeft de keuze tussen een gratis versie en de uitgebreidere gekochte versies. In de cursus werken we met de gratis versie. Met VB.NET is het makkelijker om een uitgebreid programma te maken dan met VBA. Bovendien kunt u met VB.NET zaken aansturen die voor VBA niet bereikbaar waren, zoals de palettes. Deze onderwerpen komen in de cursus aan bod.

Concluderend: Werk met VB.NET als u een nieuwe toepassing maakt of als u een VBA programma om moet zetten. Werk met AutoLISP als u oudere toepassingen moet onderhouden als als u programmeert voor de Mac.