CADCollege logo

Cursus Inventor iLogic

Een 3D ontwerp kost veel tijd. Vooral als u klantspecifiek werkt kan de tijd die de engineering kost sterk oplopen. Dit is te voorkomen door een bestaand ontwerp om te zetten naar een familie van varianten. Met de cursus Inventor iLogic leert u dit. U maakt dialoogboxen voor de nieuwe maten en opties en met de druk op de knop ontstaat een nieuwe variant. U kunt duizenden tekeningen maken in een fractie van de tijd die het u vroeger kostte. Deze cursus is een must voor al die bedrijven die klantspecifiek werken en willen besparen op de engineeringskosten.

Lees meer

Een tekenaar zal altijd zeggen dat zijn ontwerp uniek is en dat zijn werk niet te automatiseren is. De realiteit is dat een ontwerp meestal is afgeleid van iets dat al bestaat. Een klant zal uw bedrijf echt niet kiezen als u niet al eens bewezen heeft dat u een bepaald soort ontwerp kunt maken. iLogic verandert dat "unieke" ontwerp in een oneindig aantal varianten. Het werk voor de tekenaar wordt minder saai en er wordt sterk in uren bespaard. Het geeft u een gigantisch concurrentievoordeel. Als een klant een offerte aanvraagt heeft u dezelfde dag de tekeningen, inclusief de stuklijsten en kostenramingen. Terwijl concurrenten die met Solid Modelers werken daar dagen of misschien zelfs weken mee bezig zijn, want zij zullen meestal iedere variant vanaf nul opnieuw opbouwen. De tijd die uw tekenaars besparen kunnen zij gebruiken voor speur- en ontwikkelwerk in plaats van geestdodend 3D modeleren.

iLogic stopt de kennis van de ontwerper in het model. Niet alleen de huidige variant, maar ook de variaties worden beschreven. Niet de uitkomst van een ontwerpregel, maar de regel zelf wordt bewaard. Denk daarbij aan regels zoals: "is de overspanning groter dan xx meter, dan kiezen we die en die balk, of bij dit gewicht kiezen we dat hijs-oog". Niet alleen het resultaat van de regel, maar de regel zelf wordt onthouden in het ontwerp. Deze wordt weggeschreven in kleine programmaatjes (Rules) die ingesloten zijn in het model.

Bij een model hoeft u niet aan het hele ontwerp als geheel te denken u kunt ook delen automatiseren, zoals een transportband die een deel vormt van een compleet automatiseringstraject. Als u dan de hoogte en lengte van de transportbaan aangeeft en de grootte en het gewicht van de dozen die verplaatst moeten worden, kunnen de tekeningen direct aangemaakt worden, zonder tussenkomst van een tekenaar. 

De Rules van Inventor zijn kleine VB programma's. VB staat voor Visual Basic. Een VB.NET programma wordt meestal gemaakt met Visual studio. In de cursus wordt hiervoor een veel eenvoudiger editor gebruikt. Dit is de iLogic editor. Deze editor is ingebouwd in Inventor. Deze editor heeft als voordeel dat u de structuur van uw samenstelling met zijn onderdelen direct ziet en kunt gebruiken en dat er een bibliotheek van voorbeeldcode (snippets) is ingebouwd. In de cursus wordt voor meer complexe regels de gratis express versie van Visual Studio gebruikt. Bij deze complexe regels moet u bijvoorbeeld denken aan een ontwerp die aangestuurd wordt door een invulformulier op Internet. Als de klant het formulier heeft ingevuld verschijnen bij u de tekeningen in de werkplaats. Dan is de klant in wezen de tekenaar. Goedkoper kan engineering niet worden.

iLogicVb is een programmeertaal die gemaakt is op basis van VB.NET. Er zijn functies aangemaakt waarmee het makkelijk is om een bestaand Inventor ontwerp aan te passen. Een iLogic ontwerp start met een samenstelling en zijn onderdelen en tekeningen die tot in de puntjes is uitgewerkt. U voegt aan dit ontwerp een programma toe met de logica en beslissingsregels die de ontwerper heeft toegepast. Het programma verandert onder andere de parameters, vervangt onderdelen verandert de bestandsnamen of stelt de schaal van aanzichten in.

Doordat de iLogic editor voor de eenvoud zo uitgekleed is, is het niet (of alleen met veel moeite) mogelijk om hele mooie uitgebreide programma´s te schrijven. Echt mooie programma´s maakt u met een combinatie van de iLogic Editor en de Visual Studio Editor. U maakt bijvoorbeeld met iLogic een programma die het ontwerp aanpast, maar u gebruikt functies uit de DLL voor een mooie dialoogbox, een koppeling met Excel, een internet pagina of een database. iLogic roept dan een functie aan uit een DLL die u heeft aangemaakt met Visual Studio.

Inventor iLogic en VB.NET


€ 1490,- 4 dagen all-in prijs (ex. btw). In vier dagen leert u intelligente en tijdsbesparende ontwerpen te maken.
 • Studeren in kleine groep
 • Nederlandstalig lesmateriaal
 • Autodesk Certificaat
 • incl. leer- en naslagwerk
Cursusplanner bel voor advies op maat:
024 356 56 77 of type uw vraag

Cursusgegevens

Doelgroep
Inventor gebruiker, minimaal MBO-niveau, affiniteit met computers
Voorkennis
minimaal 6 maanden praktische ervaring
Duur
4 dagen
Lesmateriaal
Nederlandstalig hand- en leerboek Inventor, Computer Ondersteund Ontwerpen
Docent
Ronald Boeklagen
Certificaat
Autodesk Authorised Training Centre (ATC), wereldwijd erkend
Plaats
CAD-leslokalen, Nijmegen

Wat kunt u met iLogic

Intelligente tekeningen en samenstellingen maken die met behulp van een dialoogbox het ontwerp transformeren naar een variant die gevraagd wordt. Er worden compleet nieuwe tekeningen gemaakt en er wordt extra data gegenereerd. Er is niet zo snel een beperking op te geven van wat u kunt bereiken met Inventor iLogic.

U leert

 • Inleiding object- georiënteerd programmeren met VB
 • Inleiding in Visual Studio (samen met het vorige onderwerp 2 dagen)
 • iLogic
 • iLogic en Excel
 • Alle iLogic Snippets
 • iLogic objectenmodel
 • Dialoogboxen maken voor iLogic projecten
 • inleiding Inventor objectenmodel
 • 360configurator gebruiken

U kunt na de cursus

Na afloop van de cursus Inventor iLogic heeft u de kennis en vaardigheden om intelligente ontwerpen te maken met Inventor. De regels die tot een ontwerp geleid hebben, zijn in het model ingebouwd. Het ontwerp gedraagt zich als een transformer. Bij andere invoer een ander model met andere tekeningen. Deze ontwerpen zullen u werk uit handen nemen en zullen u tijd besparen.

Tip

Bent u aangesloten bij een branchefonds, vraag dan subsidie aan voor uw cursus. Bij het branchefonds voor de Metaal, de OOM, kan het zelfs zo zijn dat de cursus binnen het totaal voor u beschikbare budget zelfs gratis is!

Tip