CADCollege logo

Leerboek en naslagwerk AutoCAD 2025, Computer Ondersteund Ontwerpen

Auteur ir. R. Boeklagen
Het standaard studieboek / naslagwerk voor AutoCAD versie 2025, geschikt voor de beginnende en ervaren technisch tekenaar in de werktuigbouwkunde, architectuur, elektrotechniek en vele andere toepassingen.
Het boek AutoCAD 2025 is geschikt voor elke gebruiker; voor een starter die net kennismaakt met AutoCAD, maar ook voor de gevorderde gebruiker. Beide leren stapsgewijs het technisch tekenprogramma te gebruiken. Daarbij wordt in het boek het kwalitatief sterke samenspel van theorie, geleide instructie en oefeningen toegepast. De auteur, Ronald Boeklagen, geeft ook veel tips en aanwijzingen om het leerproces en de praktijk te vergemakkelijken.

Nieuwe functies

De nieuwe functies van de laatste versies van AutoCAD komen uitgebreid aan bod. De laatste jaren worden verbeteringen mondjesmaat doorgevoerd. De meest praktische verbetering zit dit jaar in het plaatsen van blokken, waarbij plaats en hoek automatisch overgenomen kan worden van voorgaande blokken. Als u bijvoorbeeld altijd een kast haaks op een muur plaatst, zal de volgende kast automatisch tegen de muur komen. Het detecteren van geometrie dat gebruikt kan worden voor blokken is nieuw. Dit zijn de commando's Detect en BConvert. Verder is het relatief nieuwe commando Count verder uitgebreid. Hiermee kunt u blokken controleren en tellen. Het commando Hatch is uitgebreid met de mogelijkheid om de begrenzing te tekenen. Het toevoegen van aantekeningen/notities of traces is dit jaar uitgebreid met het toevoegen van een PDF of foto, waarbij handgeschreven teksten die zichtbaar zijn op de foto geïmporteerd kunnen worden als AutoCAD teksten. Soms zijn het juist de kleine veranderingen die praktisch zijn, zoals de gestroomlijnde versie van het Mleader commando en de uitbreiding aan een Pline. Deze functies zullen u tijd besparen. Alle veranderingen zijn doorgevoerd in het boek. 

Zelfstudie en naslagwerk

Naast de mogelijkheid tot zelfstudie leent het boek zich ook uitstekend als naslagwerk. De AutoCAD-expert vindt in dit boek bijvoorbeeld complete grafische overzichten van alle functies en mogelijkheden terug. Ook zijn de functies die zijn toegevoegd in oudere versies apart aangegeven, zodat de ervaren gebruiker weer snel zijn weg kan vinden in de nieuwe software.

Nederlandse tekennormen

Het boek AutoCAD 2025 is Nederlands van origine wat betekent dat u de juiste kennis opdoet van de Nederlandse tekennormen, zoals het werken in millimeters, lagenindeling en kleurgebruik. Bovendien is de tekst in een toegankelijk stijl geschreven, waarbij alle CAD-functies uitgebreid aan bod komen en worden vergezeld van duidelijke voorbeelden- en illustraties.

Beginners

Het boek AutoCAD 2025 biedt de beginnende CAD-tekenaar een stapsgewijze kennismaking met de CAD-techniek vanaf het eerste lijntje tot het maken van een uitgebreid 3D-model. Na iedere stap volgt een schermafdruk, zodat de lezer de vorderingen kan controleren. Door deze secure instructie van de auteur is het boek vrij omvangrijk, wat twijfel kan oproepen bij een beginner over het gebruiksgemak van het boek. Het boek is echter zo volledig dat de beginner gemakkelijk zelfstandig uit de voeten kan met het boek. Bovendien bevat het boek een groot aantal oefeningen, wat erg handig is voor beginners. Lukt het niet om een oefening te maken? Op internet vindt u instructiefilmpjes van bijna elke opgave!.

Gevorderden

Voor de experts in het CAD-tekenen is AutoCAD 2025 ook een echte aanrader. Het boek bevat veel achtergrondinformatie en is met recht een compleet naslagwerk te noemen. Maar gevorderde technisch tekenaars krijgen ook de kans om bij te leren. Naast basisinformatie, zoals de nieuwe interface, dynamische blokken en toolpalettes, kunnen zij specialistische zaken waaronder Xref’s, Sheetsets, 3D ontwerpen, het menu aanpassen De functies die nieuw zijn toegevoegd in de laatste versies staan apart aangegeven, zodat de ervaren gebruikers snel op weg zijn in de nieuwe versie.

Bestelgegevens

Titel
AutoCAD 2025, Computer Ondersteund Ontwerpen
Auteur
ir Ronald Boeklagen
Uitgever
TEC / CAD College te Nijmegen, 024 3565677
Distributie boekhandel
Centraal Boekhuis
ISBN
978-94-92250-69-8
Uitgave
Gebonden met leeslint, 1568 pagina's
Prijs
€69,50
Bestel direct

2D tekenen

Naast de basiskennis van het 2D-tekenen waaronder de nieuwe verduidelijkte interface met de nieuwe commandoregel en het lint (Ribbon) komen ook gevorderde onderwerpen aan bod zoals layouts, Xref´s, dynamische blokken, sheetsets en templates. De AutoCAD serie ‘Computer Ondersteunend Ontwerpen’ wordt jaarlijks aangepast en verbeterd. In de nieuwste uitgave, zijn alle schermafdrukken en alle iconen aangepast, bijvoorbeeld omdat de commandoregel nu de iconen van de commando´s laat zien en omdat de opties direct zijn aan te klikken. In de cursussen is al gebleken dat deze manier van werken duidelijk sneller gaat dan dan het intypen van de opties. De nieuwe koppeling met landkaarten en satellietfoto's is beschreven. CADCollege heeft deze functionaliteit van AutoCAD 2025 uitgebreid met een hulpmiddel waarmee u een tekening kunt oproepen van ieder plek in Nederland, gratis voor kopers van dit boek. U kunt deze gebruiken voor bijvoorbeeld een situatieschets. 

3D ontwerpen

De laatste jaren is het 3D modelleren met AutoCAD sterk uitgebreid. Volume modelleren (Eng: Solid modelling), Vlakken modelleren (Eng: Surface modelling) en Mesh modelleren. Alles is in dit boek beschreven. De laatste jaren is het renderen voor het maken van mooie afbeeldingen verbeterd. Met de nieuwe Render Engine en foto gebaseerde renderen (Eng: Image Based Lighting) is het eenvoudiger om een mooie afbeelding te maken. U krijgt met een druk op de knop een mooie verlichting. De puntenwolken (Eng: Point Cloud) kunnen nu eenvoudiger gebruikt worden om een tekening aan te maken.

Aanpassen

Het gedeelte over het aanpassen van de menu's is aangepast aan de nieuwe iconen. Omdat de macro's veel makkelijker gewijzigd worden in een toolpalette dan in een menu is de nadruk van het boek verschoven van menu naar toolpalette.

Als u wilt programmeren voor AutoCAD, dan moet u bellen voor het boek AutoCAD aanpassen met Lisp en vb.net. Deze laatste is aangepast aan NET Core in plaats van NET Framework.

Pagina´s

Pagina´s
1568
Illustraties
1900
2D tekenen
810 pagina's / 65 uur
3D tekenen
330 pagina's / 30 uur
Aanpassen, met toolpalettes en Macrorecorder
Optimalisatie 150 pagina's / 25 uur,
Naslagwerk
210 pagina´s
Inhoudsopgave

Instructiefilmpjes

instructiefilm AutoCAD leert u vooral door oefening. Er zijn honderden oefeningen opgenomen in dit boek. Als extra service bij dit boek heeft de auteur tientallen instructiefilmpjes op internet gezet om de oefeningen te demonstreren. Deze makkelijke en eigentijdse manier van leren zorgt voor een extra steuntje in de rug. Kies in het menu links voor Uitgewerkte oefeningen.