CADCollege logo
Persbericht: CARD 3, 12-01-11

Versie 3 van het programma CARD; Ruimtelijk inzicht en Projectieleer

Het programma CARD, dat gebruikt wordt voor de lessen Ruimtelijk inzicht en tekeninglezen is aangepast aan de huidige maatstaven wat betreft het gebruiksgemak en de aantrekkelijke interface.

Eerste educatieve software


De eerste versie van het programma is uitgekomen in de jaren 80. Het behoorde toentertijd tot een van de eerste educatieve softwareprogramma’s voor het onderwijs. Alle mogelijke onderwerpen rondom het technisch tekenen werden toen al interactief gebruikt in het voortgezet- en beroepsonderwijs. Dit programma is in de loop van de jaren uitgebreid met programma’s voor de regels van de technische tekening voor de Metaal-, Bouw-, Elektro-, Installatie- en Autotechniek. De noodzaak voor ruimtelijk inzicht en voor het aanleren van de regels van een technische tekening zijn niet of nauwelijks aan verandering onderhevig waardoor het programma een lange levensduur heeft. En dat is gebleken, gebruikers van het eerste uur zijn er nog!Wat is CARD voor de leerling

CARD is met open armen ontvangen in het onderwijs én een blijvertje gebleken. Met CARD gaat de leerling zelfstandig achter de computer aan de slag. Dit kan in klasverband maar natuurlijk ook als remedial teaching. Hij krijgt les door middel van korte stukjes theorie en wordt vervolgens telkens aan de hand genomen en door heel veel oefeningen heen geleid. En oefening baart kunst, dat blijkt dan vervolgens in de toetsen. De leerling leert alles over aanzichten, isometrische projectie, rechte projectie, lijnsoorten en doorsneden. De uitdagende oefeningen worden veelal ervaren als een spel. Door de vele animaties wordt de leerstof heel herkenbaar en concreet. Afhankelijk van de invoer van de leerling geeft CARD sturing aan de les als een echte en eeuwig geduldige docent. Zo geeft hij bijvoorbeeld opnieuw een stukje theorie en nieuwe oefeningen waar dat nodig is of gaat hij een niveau omhoog als de leerling de oefeningen allemaal goed uitvoert. De leerling is gemotiveerd aan de slag en behaalt een gedegen eindresultaat.Wat is CARD voor de systeembeheerder en de docent

CARD is eenvoudig te installeren. Zowel als standalone als in een netwerk is het stap-voor-stap snel en transparant uit te voeren. De standaard installatie wordt het meest gebruikt. De docent kan de leerling zelfstandig laten werken en heeft de handen vrij. Het verloop van het leerproces en de resultaten van iedere leerling vraagt hij eenvoudig op. De docent mag de software ook thuis installeren. Hij kan dan zelf het programma doorlopen, altijd leuk, maar ook instellingen maken om de leerlingresultaten te volgen of om de lesvolgorde en dergelijke aan te passen.


Nieuwe versies: onderwerpen en technische achtergrond

Zijn de veranderingen op het gebied van ruimtelijk inzicht en projectieleer er niet of nauwelijks, de technische achtergrond van educatieve programma’s veranderen wel degelijk. Achter de schermen is er al heel wat gebeurd. Zo is CARD op 64-bits computer te gebruiken en op afwijkende beeldschermformaten. Versie 3 heeft een Windows 7 lay-out gekregen met de iconen en de pasteltinten van deze tijd. Er zijn nieuwe animaties aangemaakt voor het begin van de oefeningen en toetsen. Er is een volledig nieuwe beheertool gemaakt voor de docent. Hiermee kan deze klassen CARD3 Leerlingmanageraanmaken, klassen instellen en de resultaten samenvatten. Dit is met de hand nog niet zo makkelijk omdat iedere leerling de toetsen op zijn eigen niveau kan uitvoeren en ook nog eens een ander aantal opgaven kan doen, nu dus automatisch én op maat resultaat.
Klik voor een vergrotingInhoud CARD:

• Aanzichten;
Opgavereeks, Vlakken kleuren, deze opgaven zijn gebaseerd op aanzicht herkenning
• Isometrische projectie:
Opgavereeks, Lijn aanwijzen, deze opgaven zijn gebaseerd op lijnherkenning
• Rechte projectie;
Opgavereeks, Lijn aanwijzen, deze opgaven zijn gebaseerd op lijnherkenning
• Lijnsoorten;
Opgavereeks, Ontbrekende lijn 1, deze opgaven zijn gebaseerd op lijnherkenning en instellen lijnsoort
Opgavereeks, Ontbrekende lijn 2, deze opgaven zijn gebaseerd op lijnherkenning en instellen lijnsoort
Opgavereeks, Ontbrekend aanzicht A, deze opgaven zijn gebaseerd op aanzichtherkenning en instellen lijnsoort
Opgavereeks, Ontbrekend aanzicht B, deze opgaven zijn gebaseerd op aanzichtherkenning en instellen lijnsoort
Opgavereeks, Drie aanzichten, deze opgaven zijn gebaseerd op aanzichtherkenning en instellen lijnsoort
• Doorsneden;
Opgavereeks, Doorsnede construeren, deze opgaven zijn gebaseerd op doorsnedeherkenning.


Uitgever:

TEC / CAD College, Nijmegen
T 024-3565677
E info@cadcollege.nl
www.cadcollege.nl/coo/card.htmBestellen

CARD 3 is rechtstreeks te bestellen TEC, telefoon: 024 356 56 77 of via internet www.cadcollege.nl.
Klaslokaallicentie '570,- Locatielicentie '740,- en schoollicentie €990,- excl. BTW.