CADCollege logo

Leerboek en naslagwerk AutoCAD 2016, Computer Ondersteund Ontwerpen

Auteur ir. R. Boeklagen

Het standaard studieboek / naslagwerk voor AutoCAD versie 2016, geschikt voor de beginnende en ervaren technisch tekenaar in de werktuigbouwkunde, architectuur, elektrotechniek en vele andere toepassingen.
Het boek AutoCAD 2016 is geschikt voor elke gebruiker; voor een starter die net kennismaakt met AutoCAD, maar ook voor de gevorderde gebruiker. Beide leren stapsgewijs het technisch tekenprogramma te gebruiken. Daarbij wordt in het boek het kwalitatief sterke samenspel van theorie, geleide instructie en oefeningen toegepast. De auteur, Ronald Boeklagen, geeft ook veel tips en aanwijzingen om het leerproces en de praktijk te vergemakkelijken.
De nieuwe functies van de laatste versies van AutoCAD komen uitgebreid aan bod. De nieuwe mogelijkheden van versie 2016 worden uitgelicht, waaronder het handige DIM commando, die alle andere dimensionerings commando's overbodig maakt. De Revcloud, de nieuwe Render Engine waarmee het nog eenvoudiger is om mooie afbeeldingen te maken en de uitbreidingen aan de puntenwolk die het mogelijk maken om deze snel om te zetten naar een 'As Build' tekening.  Bovendien komen ook beschrijvingen voor van alle functies die de laatste jaren veranderd zijn, zoals de online tools en content explorer.
Naast deze mogelijkheid tot zelfstudie leent het boek zich ook uitstekend als naslagwerk. De AutoCAD-expert vindt in dit boek bijvoorbeeld complete grafische overzichten van alle functies en mogelijkheden terug. Ook zijn de functies die zijn toegevoegd in oudere versies apart aangegeven, zodat de ervaren gebruiker weer snel zijn weg kan vinden in de nieuwe software.
Het boek AutoCAD 2016 is Nederlands van origine wat betekent dat u de juiste kennis opdoet van de Nederlandse tekennormen, zoals het werken in millimeters, lagenindeling en kleurgebruik. Bovendien is de tekst in een toegankelijk stijl geschreven, waarbij alle CAD-functies uitgebreid aan bod komen en worden vergezeld van duidelijke voorbeelden- en illustraties.

Beginners

Het boek AutoCAD 2016 biedt de beginnende CAD-tekenaar een stapsgewijze kennismaking met de CAD-techniek vanaf het eerste lijntje tot het maken van een uitgebreid 3D-model. Na iedere stap volgt een schermafdruk, zodat de lezer de vorderingen kan controleren. Door deze secure instructie van de auteur is het boek vrij omvangrijk, wat twijfel kan oproepen bij een beginner over het gebruiksgemak van het boek. Het boek is echter zo volledig dat de beginner gemakkelijk zelfstandig uit de voeten kan met het boek. Bovendien bevat het boek een groot aantal oefeningen, wat erg handig is voor beginners. Lukt het niet om een oefening te maken? Op internet vindt u instructiefilmpjes van bijna elke opgave!.

Gevorderden

Voor de experts in het CAD-tekenen is AutoCAD 2016 ook een echte aanrader. Het boek bevat veel achtergrondinformatie en is met recht een compleet naslagwerk te noemen. Maar gevorderde technisch tekenaars krijgen ook de kans om bij te leren. Naast basisinformatie, zoals de nieuwe interface, dynamische blokken en toolpalettes, kunnen zij specialistische zaken waaronder Xref's, Sheetsets, 3D ontwerpen, het menu aanpassen en het programmeren met VB.NET leren (de code bij dit hoofdstuk is te downloaden). De functies die nieuw zijn toegevoegd in de laatste versies staan apart aangegeven, zodat de ervaren gebruikers snel op weg zijn in de nieuwe versie.

Bestelgegevens

Titel AutoCAD 2016, Computer Ondersteund Ontwerpen
Auteur
Uitgever TEC / CAD College te Nijmegen, (024) 3565677
Distributie voor de boekhandel Centraal Boekhuis
Bestel direct
ISBN 978-94-92250-00-1
Uitgave Gebonden met leeslint, 1824 pagina's
Prijs
€59,50

2D tekenen

Naast de basiskennis van het 2D-tekenen waaronder de nieuwe verduidelijkte interface met de nieuwe commandoregel en het lint (Ribbon) komen ook gevorderde onderwerpen aan bod zoals layouts, Xref´s, dynamische blokken, sheetsets en templates. De AutoCAD serie €˜Computer Ondersteunend Ontwerpen' wordt jaarlijks aangepast en verbeterd. In de nieuwste uitgave, zijn alle schermafdrukken aangepast, bijvoorbeeld omdat de commandoregel nu de iconen van de commando´s laat zien en omdat de opties direct zijn aan te klikken. In de cursussen is al gebleken dat deze manier van werken duidelijk sneller gaat dan dan het intypen van de opties. De nieuwe koppeling met landkaarten en satellietfoto's is beschreven. CADCollege heeft deze functionaliteit van AutoCAD 2016 uitgebreid met een hulpmiddel waarmee u een tekening kunt oproepen van ieder plek in Nederland, gratis voor kopers van dit boek. U kunt deze gebruiken voor bijvoorbeeld een situatieschets.

3D ontwerpen

De laatste jaren is het 3D modelleren met AutoCAD sterk uitgebreid. Volume modelleren (Eng: Solid modelling), Vlakken modelleren (Eng: Surface modelling) en Mesh modelleren. Alles is in dit boek beschreven. Dit jaar is het renderen voor het maken van mooie afbeeldingen sterk aangepast. Met de nieuwe Render Engine en foto gebaseerde renderen (Eng: Image Based Lighting) is het eenvoudiger om een mooie afbeelding te maken. U krijgt met een druk op de knop een mooie verlichting. De puntenwolken (Eng: Point Cloud) kunnen nu eenvoudiger gebruikt worden om een tekening aan te maken.

Samenwerken

Het gedeelte over samenwerken is volledig vernieuw. Er wordt ingegaan op A360 en AutoCAD 360, Designfeeds en tabletcomputers. U leert hoe u een tekening zonden zorgen kunt mailen of over hoe u een tekening kunt opnemen op een web-pagina of hoe u een tekening kunt maken zonder dat u AutoCAD bij u heeft.

Aanpassen

Het gedeelte over het aanpassen van de menu's, de toolpalettes en de macro-recorder is herzien. Omdat de macro's veel makkelijker gewijzigd worden in een toolpalette dan in een menu is de nadruk van het boek verschoven van menu naar toolpalette. Er zijn hoofdstukken over het aanpassen van AutoCAD met de nieuwe makkelijke programmeertaal VB.NET. Daarin wordt besproken hoe u nieuwe functies maakt en hoe u AutoCAD koppelt aan Excel. In de lessen leert u een stuklijstprogramma te maken en 3D-modellen te genereren. Het hoofdstuk over de koppeling tussen .NET en AutoCAD 2016 is vereenvoudigd. U start nu met een project dat u download. Zo bent u direct aan de gang.

Pagina´s

Pagina´s 1824
Illustraties 2000
2D tekenen, nieuw: DIM commando, REVCLOUD 800 pagina's / 65 uur
3D tekenen, nieuw: Eenvoudiger Renderen en verbeterde Puntenwolk 330 pagina's / 30 uur
Koppelen en Samenwerken met MS Office en internet 30 pagina´s / 3 uur
Aanpassen, met o.a. toolpalettes en VB.NET 400 pagina's, Optimalisatie 150 pagina's / 25 uur, VB.NET 250 pagina's / 60 uur
Naslagwerk Commando overzicht en systeemvariabelen
200 pagina´s
Naslagwerk Inhoudsopgave

Instructiefilmpjes

instructiefilm AutoCAD leert u vooral door oefening. Er zijn honderden oefeningen opgenomen in dit boek. Als extra service bij dit boek heeft de auteur tientallen instructiefilmpjes op internet gezet om de oefeningen te demonstreren. Deze makkelijke en eigentijdse manier van leren zorgt voor een extra steuntje in de rug. Kies in het menu links voor Uitgewerkte oefeningen. U kunt de filmpjes nu ook tonen op een tablet computer, zoals een iPad.