CADCollege logo

Leerboek en naslagwerk Inventor 2022, Computer Ondersteund Ontwerpen

Auteur ir. R. Boeklagen

Het boek Inventor 2022 wordt getypeerd door haar gebruiksgemak. Het boek is geschreven in een toegankelijke stijl, waarbij de auteur veel gebruik maakt van voorbeelden en illustraties. Stap voor stap leert u alle onderwerpen. De teksten zijn bovendien van Nederlandse oorsprong. Het boek hanteert dan ook Nederlandse tekennormen. Daarnaast is gekozen bij de indeling van het boek voor een tweedeling: de Nederlandse functies en begrippen zijn terug te vinden in de inhoudsopgave, de Engelse commandonamen in de index. Deze logische verdeling zullen u tijd besparen en uw werk vergemakkelijken.
Ook bevat dit gebonden boek werktuigbouwkundige achtergrondinformatie en handige tips. Een echte aanrader voor de beginnende en (ver)gevorderde Inventor gebruiker.

Boek Inventor 2022

€64,50 (incl. btw) incl. gratis tools en instructiefilms + BESTELLEN
  • Nederlandse tekst
  • Nederlandse tekennormen
  • Voor beginnende gebruiker
  • Voor gevorderde gebruiker
bel voor advies op maat:
024 356 56 77 of type uw vraag

Voor beginners en gevorderde gebruikers

De beginnende gebruiker van Inventor kan goed met het boek uit de voeten door de sterke combinatie van theorie, geleide instructie en oefeningen. Het boek bevat zeer veel afbeeldingen en met kleine stapjes wordt u degelijk op weg geholpen. Alle basisfuncties die een werktuigbouwkundig ontwerper gebruikt, worden uitgebreid behandeld zoals: frames, plaatwerk, lassen en schroefverbindingen. Er zijn ook speciale hoofdstukken over kunststoffen en vrijvorm modelleren.
Een expert in werktuigbouwkundig ontwerpen zal Inventor ook als een zeer nuttig naslagwerk ervaren. Gevorderde onderwerpen waaronder styles en templates, Vault, skeletmodeleren, iLogic, adaptiviteit en plaats-, maat- en vormvarianten worden ook onder de loep genomen. Specialistische zaken als sterkteberekeningen, parameterstudies en optimalisatie vindt u ook terug.

Topdown-ontwerpmethodiek

Het bijzondere van Inventor is, dat het gericht is op de functie van het ontwerp en niet, zoals bij de Solid Modelers van de eerste generatie, op het modelleren alleen. Zo schetst u met Inventor een aantal hartlijnen en verandert u deze schets met een druk op de knop naar een frame, een stangenmechaniek of een constructie van plaatwerk. De uitwerking naar uitslagen, zaag- of snijtekeningen wordt door het programma gedaan. Veel vergelijkbare programma's bieden alleen functionaliteit om een ruimtelijk model op te bouwen. Deze Topdown-ontwerpmethodiek van Inventor is door het hele boek verwerkt. U vindt de verschillende modelleringstechnieken terug bij hoofdstukken over kunststoffen, frames, plaatwerk en in de meer algemene hoofdstukken.

Modellering-, ontwerptechnieken

Inventor ondersteunt niet alleen de modelleringstechnieken van het variantenontwerpen en het skeletontwerpen, maar ook hulpmiddelen die gebruikt kunnen worden om methodisch het beste ontwerp te vinden. Zo kunt u met de Design Accelerator snel een mechaniek van tandwielen, lagers en assen opzetten en deze daarna weer snel omzetten naar een stangenmechaniek. U kunt een ontwerp doorrekenen en via een parameterstudie of generatief ontwerp optimaliseren. Het methodisch ontwerpen, de Design Accelerator, Content Center, Eindige elementenmethode en optimalisatietechnieken worden allemaal in het boek behandeld. Nieuw is de mogelijkheid voor een 3D pdf, de 3D print functies, CAM uitbreidingen en de koppeling naar BIM.

Bestelgegevens

Titel
Inventor 2022, Computer Ondersteund Ontwerpen
Auteur
ir Ronald Boeklagen
Uitgever
TEC / CAD College te Nijmegen, 024 3565677
Distributie boekhandel
Centraal Boekhuis
ISBN
978-94-92250-48-3
Uitgave
Gebonden met leeslint, 1792 pagina's
Prijs
€64,50
Bestel direct

Nieuw

2022
De grootste verandering is de introductie van de modelstates, dat zijn varianten van een onderdeel of samenstelling in een enkel bestand. De lessen over varianten zoals de Level of Details, iParts en iAssemblies en ilogic zijn aangepast aan deze nieuwe mogelijkheden. Het verbetererde Symplify commando is op meerdere plaatsen doorgevoerd zoals bij de lessen over de koppeling met BIM. Verschillende dialoogboxen van Inventor zijn gestroomlijnd. Natuurlijk zijn alle wijzigingen doorgevoerd in de lessen. Verschillende lessen zijn makkelijker gemaakt.
2021
Alle dialoogboxen zijn aangepast aan het nieuwe eigenschappenvenster. Vooral Framegenerator is aangepast. Het hoofdstuk over lassen is opnieuw geschreven en uitgebreid. Het behandelt hoe u moet ontwerpen voor een gestroomlijnd lasproces. Deze kennis is noodzakelijk voor een ontwerper. Het hoofdstuk over CAM is opnieuw geschreven. Het behandeld hoe u moet ontwerpen voor CAM. De hoofdstukken over iLogic zijn uitgebreid met nieuwe mogelijkheden. In het bijzonder de aanpassingen bij het automatisch genereren van tekeningen en bematingen.
2020
Alle iconen zijn door het hele boek vervangen. De dialoogboxen van Extrude, Sweep, Revolve en nog een aantal zijn vervangen. De hoofdstukken over iLogic zijn opnieuw herschreven. Doordat iLogic zoveel beter is dan voorheen zijn de lessen uitgebreid. Er is een hoofdstuk over de iLogic Api en een volledig nieuw hoofdstuk over de Inventor Api opgenomen.
2019
Alle hoofdstukken zijn aangepast aan vernieuwingen in interface en werking van commando's zoals bij het Hole commando. De hoofdstukken over iLogic zijn in deze versie herschreven, omdat iLogic sterk verbeterd is.

Pagina´s per deel

Algemeen Inhoud Hoofdstukken Pagina´s
Totaal aantal pagina´s: 1792
Aantal Illustraties: >5000
Delen Onderwerpen    
Start Inventor in vogelvlucht, Projecten 2 90
Schets (Eng: sketch) 5 170
3D Vorm (Eng: feature) waaronder vrijvormmodelleren 11 300
De 2D Tekening (Eng: drawing) 3D pdf 3 130
Samenstelling (Eng: assembly) lassen, frames en skeletmodelleren 8 250
Uitwisseling (Step, dwg, BIM) 3 50
Plaatwerk (Eng: sheet metal) 5 150
Ontwerpen Excel koppeling, iAssembly, modelstates iLogic, Design Accelerator 9 280
Eindige Elementen Methode (Eng: FEA) inclusief Dynamische simulatie 8 210
Diversen Inventor Studio, Vault, Installatie 3 100
Reeksen Doelstelling    
Skeletreeks een innovatief ontwerp 4 100
Variantenreeks een klantspecifiek ontwerp 6 250

Instructiefilmpjes

instructiefilm Inventor leert u vooral door oefening. Er zijn honderden oefeningen opgenomen in dit boek. Als extra service bij dit boek heeft de auteur tientallen instructiefilmpjes op internet gezet om de oefeningen te demonstreren. Deze makkelijke en eigentijdse manier van leren zorgt voor een extra steuntje in de rug. Kies in het menu links voor Uitgewerkte oefeningen.