CADCollege logo

Leerboek en naslagwerk Inventor 2015, Computer Ondersteund Ontwerpen

Auteur ir. R. Boeklagen
Het boek Inventor 2015 wordt getypeerd door haar gebruiksgemak. Het boek is geschreven in een toegankelijke stijl, waarbij de auteur veel gebruik maakt van voorbeelden en illustraties. Stap voor stap leert u alle onderwerpen. De teksten zijn bovendien van Nederlandse oorsprong. Het boek hanteert dan ook Nederlandse tekennormen. Daarnaast is gekozen bij de indeling van het boek voor een tweedeling: de Nederlandse functies en begrippen zijn terug te vinden in de inhoudsopgave, de Engelse commandonamen in de index. Deze logische verdeling zullen u tijd besparen en uw werk vergemakkelijken.
Ook bevat dit gebonden boek werktuigbouwkundige achtergrondinformatie en handige tips. Een echte aanrader voor de beginnende en (ver)gevorderde Inventor gebruiker.

Voor beginners en gevorderde gebruikers

De beginnende gebruiker van Inventor kan goed met het boek uit de voeten door de sterke combinatie van theorie, geleide instructie en oefeningen. Het boek bevat zeer veel afbeeldingen en met kleine stapjes wordt u degelijk op weg geholpen. Alle basisfuncties die een werktuigbouwkundig ontwerper gebruikt, worden uitgebreid behandeld zoals: frames, plaatwerk, lassen en schroefverbindingen. Er zijn ook speciale hoofdstukken over kunststoffen en vrijvorm modelleren.
Een expert in werktuigbouwkundig ontwerpen zal Inventor ook als een zeer nuttig naslagwerk ervaren. Gevorderde onderwerpen waaronder styles en templates, Vault, skeletmodeleren, iLogic, adaptiviteit en plaats-, maat- en vormvarianten worden ook onder de loep genomen. Specialistische zaken als sterkteberekeningen, parameterstudies en optimalisatie vindt u ook terug.

Topdown-ontwerpmethodiek

Het bijzondere van Inventor is, dat het gericht is op de functie van het ontwerp en niet, zoals bij de Solid Modelers van de eerste generatie, op het modelleren alleen. Zo schetst u met Inventor een aantal hartlijnen en verandert u deze schets met een druk op de knop naar een frame, een stangenmechaniek of een constructie van plaatwerk. De uitwerking naar uitslagen, zaag- of snijtekeningen wordt door het programma gedaan. Veel vergelijkbare programma's bieden alleen functionaliteit om een ruimtelijk model op te bouwen. Deze Topdown-ontwerpmethodiek van Inventor is door het hele boek verwerkt. U vindt de verschillende modelleringstechnieken terug bij hoofdstukken over kunststoffen, frames, plaatwerk en in de meer algemene hoofdstukken

Modellerings- en ontwerptechnieken

Inventor ondersteunt niet alleen de modelleringstechnieken van het variantenontwerpen en het skeletontwerpen, maar ook hulpmiddelen die gebruikt kunnen worden om methodisch het beste ontwerp te vinden. Zo kunt u met de Design Accelerator snel een mechaniek van tandwielen, lagers en assen opzetten en deze daarna weer snel omzetten naar een stangenmechaniek. U kunt een ontwerp doorrekenen en via een parameterstudie optimaliseren. Het methodisch ontwerpen, de Design Accelerator, Content Center, Eindige elementenmethode en optimalisatietechnieken worden allemaal in het boek behandeld.

Bestelgegevens

Titel: Inventor 2015, Computer Ondersteund Ontwerpen
Auteur: ir. Ronald Boeklagen
Uitgever: TEC / CADCollege te Nijmegen, 024-3565677
Distributie voor de boekhandel: Centraal Boekhuis
Uitvoering: gebonden
Bestel direct:
ISBN: 978-90-72487-95-7

Nieuw

  • 2015 Er is een nieuw hoofdstuk gemaakt over het vrijvormmodelleren (meshmodelleren). Met deze nieuwe techniek van T-splines kunt u op snel een organische of gestroomlijnde vorm maken. Bijvoorbeeld een stoelleuning of de carrosserie van een auto. 
  • 2015 Nieuw hoofdstuk over puntenwolken. Met een laserscanner legt u in snel een situatie vast. U leert in dit hoofdstuk om de puntenwolk voor te bereiden op Inventor en u leert deze te gebruiken voor een nieuw ontwerp.
  • 2015 Meerdere nieuwe paragrafen over direct modellering.
  • 2015 Interface: Het programma en het boek Inventor 2015 zijn over de hele linie verbeterd. De interface is gemoderniseerd. In Inventor 2012 is het markeringsmenu ingevoerd en de mini-werkbalken, zodat u een commando kunt activeren met de beweging van de muis en de mini werkbalken. Deze zijn verder uitgewerkt in Inventor 2015.
  • Vanaf Inventor 2014 kunt u veel makkelijker relaties aanbrengen tussen de onderdelen in een samenstelling. Dit zal u veel tijd gaan besparen. Deze nieuwe werkwijze met Joints in plaats van Constraints (Verbindingen in plaats van beperkingen) is overal waar mogelijk doorgevoerd.
  • 2014 Slots en Splines: De schetsmogelijkheden zijn uitgebreid met bijvoorbeeld slots (Ned sobgaten) en vorig jaar met splines (Ned: vloeiende krommes). Alle uitbreidingen hebben gezorgd voor een nieuw hoofdstuk over schetsen. Bovendien is het schetsen eenvoudiger geworden met bijvoorbeeld een rechthoek die vastzit aan het middelpunt. Deze verbeteringen is meegenomen door het hele boek.
  • 2014 Dynamische simulatie: Er is een volledig nieuw hoofdstuk toegevoegd over dynamische simulaties, zodat u uw mechanismen kunt testen voordat deze gemaakt zijn.
  • 2014 iLogic: De hoofdstukken over iLogic zijn in deze versie van het boek vergemakkelijkt. U leert nu snel en makkelijk om een variantenontwerp te maken.

Pagina´s per deel (niet volledig)

Algemeen   Hoofdstukken Pagina´s
Totaal aantal pagina´s: 1752
Aantal Illustraties: >4000
Delen Onderwerpen    
Start Inventor in vogelvlucht, Projecten 2 90
Schets (Eng: sketch) 5 170
Vorm (Eng: feature) waaronder vrijvormmodelleren 12 300
De 2D Tekening (Eng: drawing) 3 130
Samenstelling (Eng: assembly) lassen, frames en skeletmodelleren 8 270
Plaatwerk (Eng: sheet metal) 6 160
Ontwerpen Excel koppeling, iAssembly, iLogic (sterk uitgebreid), Design Accelerator, Methodisch Ontwerpen 7 255
Eindige Elementen Methode (Eng: FEA) inclusief Dynamische simulatie 8 200
Diversen Inventor Studio, Vault, Pointcloud, Installatie 4 115
Reeksen Doelstelling    
Skeletreeks een innovatief ontwerp 4 110
Variantenreeks een klantspecifiek ontwerp 6 250

Tip

Installeer Inventor met de installatiehandleiding van dit boek.
Deze handleiding zorgt ervoor dat u werkt met Nederlandse normen en met Nederlandse bibliotheekonderdelen. Door het weglaten van onbelangrijke bibliotheken wordt Inventor aanmerkelijk sneller. .

Instructiefilmpjes

instructiefilm Inventor leert u vooral door oefening. Er zijn honderden oefeningen opgenomen in dit boek. Als extra service bij dit boek heeft de auteur tientallen instructiefilmpjes op internet gezet om de oefeningen te demonstreren. Deze makkelijke en eigentijdse manier van leren zorgt voor een extra steuntje in de rug. Kies in het menu links voor Uitgewerkte oefeningen.