CADCollege logo
menu    inhoud        print    contact     cursuskalender    

Leerboek en naslagwerk Inventor 2011, Computer Ondersteund Ontwerpen

Auteur ir. R. Boeklagen

Het boek Inventor 2011 wordt getypeerd door haar gebruiksgemak. Het boek is geschreven in een toegankelijke stijl, waarbij de auteur veel gebruikmaakt van voorbeelden en illustraties. De teksten zijn bovendien van Nederlandse oorsprong. Het boek hanteert dan ook Nederlandse tekennormen. Daarnaast is gekozen bij de indeling van het boek voor een tweedeling: de Nederlandse functies en begrippen zijn terug te vinden in de inhoudsopgave, de Engelse commandonamen in de index. Deze logische verdeling zullen u tijd besparen en uw werk vergemakkelijken.
Ook bevat dit gebonden boek werktuigbouwkundige achtergrondinformatie en handige tips. Een echte aanrader voor de beginnende en (ver)gevorderde Inventor gebruiker.

Voor beginners en gevorderde gebruikers

De beginnende gebruiker van Inventor kan goed met het boek uit de voeten door de sterke combinatie van theorie, geleide instructie en oefeningen. Het boek bevat zeer veel afbeeldingen en met kleine stapjes wordt u degelijk op weg geholpen. Alle basisfuncties die een werktuigbouwkundig ontwerper gebruikt, worden uitgebreid behandeld zoals: frames, plaatwerk, lassen en schroefverbindingen.
Een expert in werktuigbouwkundig ontwerpen zal Inventor ook als een zeer nuttig naslagwerk ervaren. Gevorderde onderwerpen waaronder styles en templates, Vault, skeletmodeleren, iLogic, adaptiviteit en plaats-, maat- en vormvarianten worden ook onder de loep genomen. Specialistische zaken als sterkteberekeningen, parameterstudies en optimalisatie vindt u ook terug.

Topdown-ontwerpmethodiek

Het bijzondere van Inventor is, dat het gericht is op de functie van het ontwerp en niet, zoals bij de Solid Modelers van de eerste generatie, op het modelleren alleen. Zo schetst u met Inventor een aantal hartlijnen en verandert u deze schets met een druk op de knop naar een frame, een stangenmechaniek of een constructie van plaatwerk. De uitwerking naar uitslagen, zaag- of snijtekeningen wordt door het programma gedaan. Veel vergelijkbare programma's bieden alleen functionaliteit om een ruimtelijk model op te bouwen. Deze Topdown-ontwerpmethodiek van Inventor is door het hele boek verwerkt. U vindt de verschillende modelleringstechnieken terug bij hoofdstukken over kunststoffen, frames, plaatwerk en in de meer algemene hoofdstukken.

Modellerings- en ontwerptechnieken

Inventor ondersteunt niet alleen de modelleringstechnieken van het variantenontwerpen en het skeletontwerpen, maar ook hulpmiddelen die gebruikt kunnen worden om methodisch het beste ontwerp te vinden. Zo kunt u met de Design Accelerator snel een mechaniek van tandwielen, lagers en assen opzetten en deze daarna weer snel omzetten naar een stangenmechaniek. U kunt een ontwerp doorrekenen en via een parameterstudie optimaliseren. Het methodisch ontwerpen, de Design Accelerator, Content Center, Eindige elementenmethode en optimalisatietechnieken worden allemaal in het boek behandeld.

Bestelgegevens

Titel: Inventor 2011, Computer Ondersteund Ontwerpen
Auteur: ir. Ronald Boeklagen
Uitgever: TEC / CADCollege te Nijmegen, 024-3565677
Distributie voor de boekhandel: Centraal Boekhuis
Uitvoering: gebonden
Bestel direct:
ISBN: 978-90-72487-69-8

Nieuw

  • Het programma en het boek Inventor 2011 zijn over de hele linie verbeterd. De interface is gemoderniseerd. Het Lint was al ingevoerd in Inventor 2010. Nu is in Inventor 2011 een nieuwe techniek van invoer geintroduceerd. Deze techniek heet Heads-Up Design. U kunt nu op een makkelijke intuitieve manier de maten ingeven, waardoor de tekensnelheid groter is.
  • Er zijn in Inventor 2011 een aantal nuttige uitbreidingen gemaakt voor het werken met samenstellingen. Zo is er het iLogic- en iCopy component geintroduceerd. Deze maken het makkelijker om varianten van een bestaande constructies aan te maken. U kunt uw bestaande ontwerpen daardoor makkelijker hergebruiken en u werkt daardoor sneller. Inventor 2011 kan realtime visualiseren. De samenstellingen worden realtime fotorealistisch weergegeven. Het langdurig render-proces wordt daarmee vermeden. U gebruikt Inventor Studio niet meer voor het renderen van stilstaande afbeeldingen, maar vanaf 2011 voornamelijk voor animaties.
  • Er is in Inventor 2011 een nieuwe manier van variantenmodelleren geďntroduceerd. Deze nieuwe techniek heet iLogic. Als u een bestaand ontwerp heeft uitgewerkt kunt u deze nu zeer makkelijk voorbereiden op varianten in maat, plaats of vorm. Als u bijvoorbeeld altijd trappen maakt kunt u nu een mooie dialoogbox aanmaken waarmee u aangeeft hoe een variant er uit ziet. U geeft in de dialoogbox de maten op en welke onderdelen gebruikt worden. U geeft bijvoorbeeld op welke leuning gebruikt moet worden. Alle tekeningen worden daarna automatisch uitgewerkt. Omdat iLogic een hele nieuwe benaderwijze is, zijn er meerdere hoofdstukken aan gewijd. u leert vanaf de basis van iLogicVb tot en met het aanmaken van dialoogboxen met Visual Studio.
  • Ook is de sterkteberekeningsmodule uitgebreid met een module voor het berekeningen van frames. Het is nu zonder meer mogelijk om zeer uitgebreide frames met honderden profielen in een aantal minuten, zelfs seconden, door te rekenen. Als u deze module gaat gebruiken worden uw frames sterker en goedkoper omdat u precies kunt voorspellen hoe het frame zich gaat gedragen.

Omslag

De omslag van Inventor 2011 getuigd van de mogelijkheden van het werktuigbouwkundig CAD-ontwerpen. De locomotief is getekend door Boely Hofstede met gebruik van Inventor 2011. Hij is de eerst afgestudeerde van het HBO-traject Mechanical Designer bij TEC.

Pagina´s per deel

Algemeen inhoudsopgave Inventor 2011 boek Hoofdstukken Pagina´s
Totaal aantal pagina´s: 1570
Aantal Illustraties: >4000 st
Delen Onderwerpen    
Start Inventor in vogelvlucht, Projecten 2 90
Schets (Eng: sketch) 4 160
Vorm (Eng: feature) 11 300
De 2D Tekening (Eng: drawing) 3 130
Samenstelling (Eng: assembly) lassen, frames en skeletmodelleren, iCopy, Inventor Studio 9 310
Plaatwerk (Eng: sheet metal) 6 160
Ontwerpen Excel koppeling, iAssembly, iLogic, Design Accelerator, Methodisch Ontwerpen 7 215
Eindige Elementen Methode (Eng: FEA) 6 155
Diversen Vault, Installatie 2 60
Reeksen Doelstelling    
Skeletreeks een innovatief ontwerp 4 110
Variantenreeks een klantspecifiek ontwerp 6 225

Tip

Installeer Inventor met de installatiehandleiding van dit boek.
Deze handleiding zorgt ervoor dat u werkt met Nederlandse normen en met Nederlandse bibliotheekonderdelen. Door het weglaten van onbelangrijke bibliotheken wordt Inventor aanmerkelijk sneller.  

Instructiefilmpjes

instructiefilm Inventor leert u vooral door oefening. Er zijn honderden oefeningen opgenomen in dit boek. Als extra service bij dit boek heeft de auteur tientallen instructiefilmpjes op internet gezet om de oefeningen te demonstreren. Deze makkelijke en eigentijdse manier van leren zorgt voor een extra steuntje in de rug. Kies in het menu links voor Uitgewerkte oefeningen.