CADCollege logo
Persbericht: Installatietechniek

Aandacht voor lucht, warmte, sanitair en elektra

Nijmegen, 2 oktober 2017
TEC/CAD introduceert cursus Revit Installatietechniek

Onderwijs

De opzet van de vierdaagse cursus Revit Installatietechniek is gebaseerd op de werkvolgorde van een installateur.

TEC/CAD College introduceert de cursus Revit Installatietechniek, een vervolg op de cursus Revit Basis. Revit biedt veel gereedschappen voor de installateur en de nieuwe cursus gaat dan ook in op het gebruik van Revit in de installatietechniek, de elektrotechniek, bij werktuigbouwkundige installaties en voor sanitair.

Dat Revit meer is dan een 3D CAD-systeem wordt het duidelijkst bij de installatietechniek. De extra bouwinformatie die in het bouwkundige model is opgenomen maakt het mogelijk om installatietechnische berekeningen uit te voeren. Denk bijvoorbeeld aan de keuze van de materialen en de dikte van de spouwbladen. Hiermee is de rc-waarde van een muur te berekenen. Of denk aan de gebruiksfunctie van een ruimte en het aantal personen. Hiermee is een ventilatiebalansberekening te maken. De apparatuur, de verlichting en het leidingensysteem bepalen de leidingen de groepenkast en groepenlijst.
Revit is uitgerust met alle benodigde berekeningsmodules en kan zonder extra uitbreidingen de gebruikelijke installatietechnische berekeningen uitvoeren. De resultaten van de berekeningen worden gebruikt om een systeem van toestellen en leidingen te ontwerpen. Doordat het model continu wordt doorgerekend kan de ontwerper snel alternatieven met elkaar vergelijken. Zo is het mogelijk om een beter ontwerp te maken in minder tijd.

Werkvolgorde

De opzet van de nieuwe vierdaagse cursus Revit Installatietechniek is gebaseerd op de werkvolgorde van een installateur. Deze zal bijvoorbeeld op basis van het bouwkundig model en het bouwbesluit de ventilatiecapaciteit bepalen. De ventielen en ventilators worden vervolgens geplaatst en het kanalennet wordt ontworpen. Revit helpt hierbij met verschillende suggesties voor de lay-out van het kanalennet. Daarnaast berekent het pakket de drukval en luchtstroom. Nadat de ontweper de ventilatiecapaciteit en het toegestane geluidniveau heeft bepaald, zal Revit de diameters van de kanalen aanpassen. Met een druk op de knop wordt het 3D-model omgezet in een plattegrondtekening een stuklijst en een Iso. Omdat hiermee veel werk wordt bespaard, heeft de ontwerper tijd over om een of meerdere alternatieve ontwerpen uit te proberen. Dit is uiteraard beter voor het eindresultaat en daarmee een winst voor de uiteindelijke klant.

Nederlandse opzet

In de cursus Revit Installatietechniek zijn verschillende installaties opgenomen. Naast de E-installatie is er voor de W-installatie: lucht, warmte en sanitair beschikbaar. Voor deze cursus is een Nederlandstalig boek geschreven en zijn Nederlandse templates met verschillende families aangemaakt. De cursus is opgezet volgens de Nederlandse ontwerpregels. Voor ontwerpers die zich verder willen verdiepen in de ontwerpsoftware is er de na de cursus Revit Installatietechniek ook de cursus Revit Expert beschikbaar. Deze cursus gaat dieper in op de opbouw en het maken van Revit-families en op het samenwerken met meerdere partijen.