CADCollege logo
menu    inhoud        print    contact     cursuskalender    

De TEC-symbolen, versie 8

Met meer dan 8000 symbolen voor AutoCAD volgens de Nederlandse normen. Ieder symbool wordt genoemd naar de naam zoals deze in de Nederlandse normen voorkomt. Van de normen die over koopdelen gaan zoals van bouten of moeren zijn alleen de meest voorkomende symbolen (maten) opgenomen. De symbolenbibliotheek gebruikt veel moderne technieken zoals annotatieve blokken, dynamische blokken, toolpalettes enzovoort. Met deze bibliotheek zult u razend snel tekenen. Het is zijn prijs dubbel en dwars waard. Niet iedereen zal direct weten hoe deze technieken in de praktijk toegepast worden. Als extra service zijn er daarom een aantal praktijkvoorbeelden opgenomen.

Klik, sleep en plaats

De AutoCAD symbolen zijn voorzien van toolpalettes. Een symbool aanklikken is voldoende om deze in de tekening te slepen. Behalve een plaatje is van ieder symbool ook een korte omschrijving opgenomen.
In de toolpalettes staan de dynamische en de statische  blokken naast elkaar. Een dynamisch blok is herkenbaar aan het flits-teken in de afbeelding. Dit symbool kunt u aanpassen nadat u deze heeft ingevoerd. U kunt bijvoorbeeld een boutje toevoegen en dan achteraf de juiste lengte kiezen. Een annotatief blok is herkenbaar aan het annotatief symbool (A). Dit symbool past zich automatisch aan aan de schaal van de tekening. Een wandcontactdoos of een afbeelding van een brandblusser heeft daardoor altijd de juiste maat in de tekening.

Bestelgegevens

Titel
8000 Nederlandse symbolen voor AutoCAD versie 8
Systeemvereisten
Vanaf AutoCAD 2013 / AutoCAD LT 2013 en hoger op Windows
Uitgever
TEC / CAD College te Nijmegen, 024 3565677
Distributie boekhandel
Centraal Boekhuis
ISBN
978-94-92250-29-2
Prijs
€ 96,80
Bestel direct

Vernieuwingen

Vernieuwingen in versie 8 (2020)

NEN 1414 ISO 7010Deze versie wordt verspreid via een download. De bibliotheek is aangepast aan AutoCAD (LT) 2021 onder Windows. Er zijn tientallen symbolen aangepast aan veranderde normen. De menu's zijn gewijzigd, zodat deze zowel bij een donkere als een lichte interface duidelijk zichtbaar zijn.


Vernieuwingen in versie 7 (2018)

Deze versie wordt verspreid via USB of via een download. De bibliotheek is aangepast aan Windows 10. De bestanden zijn voorzien van een digitale handtekening voor optimale veiligheid. Daardoor is de installatie vereenvoudigd. Er zijn een aantal symbolen aangepast aan normen die zijn veranderd. (AutoCAD (LT) 2013 - 2020 onder Windows)


Vernieuwingen in versie 6 (2013)

Deze versie is aangepast aan Windows 8. Er is een nieuwe bibliotheek van symbolen en pictogrammen opgenomen voor de veiligheid volgens NEN 1414 en ISO 7010. Deze normen zijn onlangs flink veranderd. De nieuwe symbolen zijn dynamisch en annotatief. De symbolen zijn daardoor makkelijk te wijzigen en zijn altijd duidelijk leesbaar. Het is eenvoudiger geworden om zelf symbolen aan te passen. De bibliotheek is geoptimaliseerd voor toolpalettes. Het oude menu wordt daarom niet meer ondersteund. U kunt bijvoorbeeld de bibliotheek eenvoudig aanpassen aan uw lagenafspraken. (AutoCAD (LT) 2008 - 2018 onder Windows)


Vernieuwingen in versie 5 (2010)

Er is een nieuwe bibliotheek opgenomen met elektrotechnische symbolen. Deze nieuwe symbolen zijn dynamisch en annotatief. Het menu is uitgebreid met de ribbon en alle symbolen zijn benaderbaar via een dialoogbox of via een toolpalette. De gebruiker bepaalt zelf wat hij prettig vindt. De meeste andere bibliotheken zijn verbeterd op verschillende punten zoals: wel/niet annotatief, dynamisch, lijntypes, lagen, etc. Deze versie bevat menu's en toolpalettes. Daardoor is  deze oudere versie van de symbolenbibliotheek ook bruikbaar voor oudere versies van AutoCAD. Deze versie is nog beperkt beschikbaar met het volgende ISBN: 978-90-72487-65-0 (AutoCAD (LT) 2000 - 2011 onder Windows)


Vernieuwingen in versie 4 (2008)

Er is een nieuwe bibliotheek opgenomen met verkeersborden en veel symbolen zijn dynamische gemaakt. Daarnaast zijn de bouwdetails herzien naar het nieuwe bouwbesluit. (AutoCAD- en AutoCAD LT 2000 - 2009 onder Windows)  

Aantal symbolen per vakgebied

Veiligheid 275
Werktuigbouw 3000
Elektrotechniek 2000
Procestechniek 650
Automatisering 50
Bouwkunde
Verkeersborden
1000
100
Warmtetechniek 185
Elektronica 1000