CADCollege logo
menu    inhoud        print    contact     cursuskalender    

TEC / CAD College in Nijmegen is makkelijk te bereiken bij de afrit van de snelweg en op loopafstand van het station. Er is ruime parkeergelegenheid. Bij binnenkomst wordt u aan de balie verwelkomt en begeleidt naar uw plaats in de cursus. De leslokalen zijn voorzien van een goed gevulde koffiehoek en een bibliotheek waar u op uw gemak allerlei praktijkvoorbeelden van CAD-projecten kunt inzien. Een cursusdag moet voor u ook een beetje een uitje zijn en daaraan wordt zeker bijgedragen door de lunch bij onze buurman Orient Plaza.

De leslokalen zijn geheel ingericht voor, puur en alleen, les in CAD. In een kleine groep wordt u opgeleid op beginners- of specialistenniveau. Door de intensieve en persoonlijke begeleiding is de cursus voor u op maat gesneden. De docent gaat uit van uw beginsituatie en er is ruimte om in te gaan op uw specifieke werkzaamheden. U beschikt over een eigen professionele werkplek en u tekent met de softwareversie naar keuze.

Leslokaal

U beschikt over uw eigen werkplek met alles erop en eraan. Om de lessen zo efficiƫnt mogelijk te laten verlopen wordt gebruik gemaakt van de modernste apparatuur en speciale tools voor het lesgeven. De scherm-beelden waarmee de docent uitleg geeft worden doorgestuurd naar de werkstations met Classroom Management software en weergegeven op een extra groot 65" LCD Display. Een fijnere leeromgeving is niet voor te stellen.

Werkstations

De computers van het leslokaal zijn het best dat momenteel verkrijgbaar is.: Computer: HP Workstation Z420 met 32Gb intern geheugen en SSD geheugen 500Gb. Grafische kaart: Nvidia Quadro K5000. Beeldscherm: HP 24". 3D muis Spacepilot van 3DConnexion. Snellere werkstations zult u niet snel tegenkomen.

Plotter

Tijdens de lessen wordt gebruik gemaakt van een HP A1 plotter op rol, een HP dubbelzijdig A3 printer. Het idee hierachter is dat u alleen zeker weet dat u een tekening kunt maken als u het hele proces heeft doorlopen van eerste lijn tot papier. 

3D-printer in het CADCollege

Het CADCollege loopt vooraan in nieuwe technieken en daar hoort een 3D-printer bij. Tijdens de cursus wordt het 3D printen besproken en gedemonstreerd.
De 3D printer wordt vooral gebruikt als Esthetische model Een model kan gemaakt worden om de esthetische kwaliteiten te beoordelen, of om een project te verkopen aan de klant. In dat geval is het voldoende om het model op schaal uit te printen. Zo staat er in het leslokaal een print van een huis 1 : 100 gemaakt door een cursist van TEC / CAD College met AutoCAD. Het model maakt het ontwerp inzichtelijker voor niet technisch geschoolden. Onze ervaring is dat u dit model niet zonder meer met een schaal van bijvoorbeeld 1 op 100 kunt printen. Voor dit voorbeeld zouden de kolommen van 100 bij 100 een streepjes plastic van 1 mm worden. Het model wordt dan extreem breekbaar. U kunt dit model voordat u dit print beter iets aanpassen, zodat het beter handelbaar wordt. Bovendien heeft een print van een huis minder nut als u niet naar binnen kunt kijken. U moet het digitale model dus op de juiste plaatsen opdelen.
Hierboven ziet u de Dimension printer. Dit is de printer die bij het CAD College staat. De printer bouwt een onderdeel op door ABS plastic te extruderen. (ABS plastic is net iets slapper dan PVC, maar verder vergelijkbaar. E-modulus: 3000 N/mm2, rek- en breukspanning 40 N/mm2.) Het plastic wordt laagje voor laagje aangebracht via een soort lijmpistool en een lijmdraad. De kop wordt met behulp van een eenvoudige x-, y-, z-tafel over het onderdeel bewogen. Eerst wordt een draad van ABS plastic langs de buitenkant gelegd. Daarna wordt de binnenkant opgevuld. Er worden banen getrokken van ongeveer 0.5 mm in xy-richting en 0.25 mm in z-richting.
Een 3D print wordt vooral gebruikt door mensen die met AutoCAD of Revit werken als vervanger van de maquette.

2.5D CNC frees in het CADCollege

Om het verschil tussen 3D-printen en frezen te tonen staat ook een 3D-frees in het CADCollege. Tijdens de cursus wordt hier aandacht aan besteed. Met de frees kunt u meerdere materialen frezen op hoge nauwkeurigheid. Het kost echter meer tijd om een CNC-frees in te stellen dan een 3D printer in te stellen. De CNC-frees wordt vooral gebruikt als u een functioneel model wilt krijgen. U kunt een model maken om bepaalde aspecten van het ontwerp te testen. Dit zijn de aspecten die niet te simuleren zijn met de software. Het model moet dan vaak 1 op 1 geprint worden en moet van voldoende sterk materiaal gemaakt zijn. De frees die in CADCollege staat is een eenvoudige frees van de firma Roland. Een CNC-frees wordt vooral gebruikt door mensen die met Inventor werken en een nauwkeurig model van staal of aluminium nodig hebben.

Oculus Rift

Om te demonstreren wat de mogelijkheid van een 3D-bril zijn, is de Occulus Rift aanwezig in het CADCollege. Tijdens de cursus wordt deze kort gedemonstreerd. Een 3D-bril wordt vooral gebruikt door gebruikers van 3ds Max. De werkvolgorde is als volgt:  U start met een AutoCAD-, Inventor- of Revit model. Deze wordt met een enkele klik omgezet van 3ds Max. Daarna wordt het 3ds-Max model ingeladen in Unity. Deze publiceert een bestand dat gebruikt kan worden met de bril. Daarna loopt u door uw woning of ziet u uw machine alsof deze al gebouwd is.

3D scanner

Er is een 3D-scanner aanwezig waarmee een product omgezet kan worden naar een digitaal model. Op verzoek kan deze tijdens de cursus worden gedemonstreerd. De scans zijn meestal niet voldoende nauwkeurig om daarmee verder te werken in CAD. Organische modellen zijn makkelijk te scannen, maar technische modellen vereisen meestal grote nauwkeurigheid, omdat de vlakken echt vlak moeten zijn en de hoek scherp moeten zijn. Alleen dan is het model om te zetten naar CAD zonder ongewenste vlakken of afrondingen. De ontwikkelingen op dit gebied gaan echter razend snel. Er worden pogingen ondernomen om met de scanner vormen te herkennen en op die manier een gescande machine om te zetten naar een 3D model van standaard profielen en standaard bouten en moeren.